Utrikes

Lärd muslim hyllade Hitler

UTRIKES

Oslo. Chefen för Europeiska fatwarådet, Youssef al-Qaradawi, har nyligen hyllat Adolf Hitler och sagt att Förintelsen var Guds sätt att straffa judarna. Islamsk Råd i Norge tar inte avstånd från uttalandena, rapporterar Aftenposten.

al-Qaradawi har de senaste veckorna gjort antisemitiska uttalanden där han hyllat Adolf Hitler för att ha straffat judar, skriver tidningen.

I ett program, sänt av mediebolaget al-Jazira, sade han bland annat att Hitler satte judarna på plats.

– Detta var ett himmelskt straff. Vid Guds vilja, nästa gång kommer det att ske genom troende (muslimers) händer, sade han enligt tidningen.

al-Qaradawi är chef för Europeiska fatwarådet som Islamsk Råd i Norge har tillfrågat i teologiska frågor, bland annat om det bör vara dödsstraff för homosexualitet.

Generalsekreteraren i det norska rådet, Shoaib Sultan, vill inte kommentera Qaradawis uttalanden, vilket heller inte Islamsk Råds näst högste ledare Senaid Kobilica vill göra. Han hänvisar till Basim Ghozlan, ordförande i islamiska förbundet.

– Jag vill inte kommentera dessa uttalanden. Jag känner al-Qaradawi som en respekterad religiös ledare och vi följer hans tv-program. Men hans politiska uttalanden vill jag inte kommentera.

Lars Gule, expert på islam och försteamanuens, vid Högskolan i Oslo säger att ingen ska underskatta det al-Qaradawi säger om Hitler, judarna och Förintelsen.

– Uttalandena är så groteska att de måste tas upp i ett bredare sammanhangen. Den typen av uttalanden är bokstavligt talat livsfarliga eftersom de kan användas för att legitimera våld, säger Gule till Aftenposten.

Gule uppmanar Islamsk Råd i Norge till att ta initiativ för att utesluta al-Qaradawi ur Europeiska fatwarådet.

al-Qaradawi räknas som en av de mest inflytelserika sunnimuslimska lärda och betraktas inte som extrem.

TT-NTB

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes