Utrikes

Sjukhus i Sri Lanka besköts

UTRIKES

Colombo. Nio människor dödades och många skadades när ett sjukhus i krigszonen i norra Sri Lanka för andra gången på kort tid besköts med artillerield, uppger Internationella Röda Korskommittén (ICRC).

Flera delar av sjukhuset har skadats, bland annat en barnavdelning enligt BBC.

– Det finns ingen fungerande vatten- eller elförsörjning och personalen håller sig i skyddsrum mellan sina ronder, säger T Varatharajah, regionchef för den lokala sjukvården som har sitt kontor på det angripna sjukhuset, till AFP.

Beskjutningen av sjukhuset på söndagskvällen är ett brott mot folkrätten, enligt hjälporganisationer.

– Vi är chockade över att sjukhuset beskjutits, och detta för andra gången på några veckor, sade Paul Castella, chef för ICRC i Colombo, på måndagen.

Det var oklart vem som avfyrade granaterna. Sri Lankas armé nekar till att ha beskjutit sjukhuset och skyller på de tamilska rebellerna. LTTE-rebellerna anklagar på sin hemsida regeringsstyrkorna.

Rebeller omringade

Sjukhuset ligger i det begränsade område på 300 kvadratkilometer (mindre än Nynäshamns kommun) där rebellerna trängts ihop, omringade av regeringsarmén. På detta begränsade område finns enligt Röda korset cirka 250 000 civila. Regeringen anger ett betydligt lägre antal: 120 000.

Sjukhuset var överbelagt när attacken kom.

– Granaterna verkar ha träffat den pediatriska avdelningen. Vi vet inte hur många som har dödats eller skadats men vi vet att det är många, sade FN:s talesman Gordon Weiss.

Tidsfrist löpte ut

Armén sade i söndags att den inte har något annat alternativ än att gå in i området och rädda tusentals personer som ska vara fångna där, sedan tidsfristen som rebellerna fått för att släppa ut civila hade löpt ut. Regeringen har anklagat rebellerna för att hålla civilpersoner som gisslan, avsedda att användas som mänskliga sköldar eller som slavarbetare.

LTTE tillbakavisar beskyllningarna och säger att människor stannar eftersom de fruktar regeringsarméns övergrepp.

Det är i det närmaste omöjligt att få rapporter från krigszonen bekräftade eftersom journalister inte släpps in.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes