Utrikes

Gåvor till kvinnorna i Cleveland

UTRIKES

Cleveland. Erbjudanden om hjälp strömmar in från hela världen till de tre kvinnorna som varit fångar i ett hus i Cleveland, USA, i ett årtionde. Människor erbjuder kontanter, möbler och vistelser i semesterhus.

Tre medlemmar i Clevelands kommunfullmäktige har inrättat en fond för ekonomisk hjälp till kvinnorna. På några dagar har mer än 50 000 dollar samlats ihop. Pengarna ska i första hand användas till att betala för offrens terapi, läkarbesök, bostäder och andra utgifter, sade fullmäktigeledamoten Brian Cummins, som var med och startade Cleveland Courage Fund.

En pizzeria i staden skänkte torsdagens förtjänst till fonden och de anställda donerade den dagens löner. Företagsägare har erbjudit Gina DeJesus, Michelle Knight och Amanda Berry fri sjukvård, spavistelser och skönhetsbehandlingar.

De tre kvinnorna flydde ur fångenskapen i måndags, med hjälp av en granne som såg att Amanda Berry och hennes dotter försökte ta sig ut ur huset.

De kidnappades en och en, mellan 2002 och 2004. I huset kedjades de fast och misshandlade och våldtogs. Långa tider fick de vara utan mat. Amanda Berry födde sin dotter under fångenskapen. Michelle Knight blev gravid fem gånger men misshandlades varje gång av kidnapparen Ariel Castro tills hon fick missfall.

Castro, en 52-årig före detta skolbusschaufför, är anklagad för kidnappning och våldtäkt. Åklagaren planerar också att åtala honom för mord på Michelle Knights ofödda barn, vilket kan innebära dödsstraff för Castro.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes