Utrikes

Nazirättegång återupptogs

UTRIKES

Stockholm. Rättegången mot Beate Zschäpe och fyra medåtalade för politiskt motiverade mord på invandrare i Tyskland återupptogs i dag i München.

Till skillnad från rättegångsstarten för en vecka sedan var det lugnt utanför domstolsbyggnaden där flera hundra poliser svarade för säkerheten.

Även denna andra rättegångsdag väntas bli dominerad av procedurfrågor, däribland uppföljning av jävsfrågor som väcktes under första rättegångsdagen. Närvarande tyska medier uttryckte sig pessimistiskt om utsikterna att man ska kunna läsa upp åtalet redan i dag.

Formellt är den 38-åriga Zschäpe åtalad för medhjälp till tio mord, 15 bankrån, två bombattentat och en mordbrand.

Hon var en av grundarna av den nynazistiska mordpatrullen NSU (Nationalsozialistischer Untergrund). De två övriga kända medlemmarna tog livet av sig efter ett misslyckat bankrån 2011. Kort efteråt överlämnade sig Zschäpe till polisen.

Ett av de frågor som finns kring rättssaken är hur gruppen kunde fortsätta att mörda år efter år. Polis och säkerhetspolis misslyckades med att upptäcka och stoppa gruppen. Myndigheterna skyllde morden på interna kriminella uppgörelser i invandrargrupper och såg aldrig den politiska bakgrunden.

Över 600 vittnen ska kallas under rättegången, som väntas pågå ända till nästa år.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes