En dödad vid attack mot Brödraskapet

Kairo. Oroligheterna i Egypten fortsätter efter president Mursis beslut att utöka sin makt.

En 15-åring dödades vid en attack på ett av Muslimska brödraskapets lokalkontor.

Efter en helg av omfattande, och stundtals våldsamma, protester mot president Muhammad Mursis nya dekret kom på söndagen en kommentar från presidentkansliet. Kansliet betonade att det nya dekretet är av "tillfällig natur" och inte tänkt att "koncentrera makten, utan . . . överlåta den till ett demokratiskt valt parlament . . . liksom att behålla rättsväsendets opartiskhet och undvika att det politiseras".

Dödad i Nildeltat

Presidenten sades också vilja ha dialog med "alla politiska krafter" för att nå enighet kring konstitutionen.

Sedan i torsdags har över 500 personer skadats vid protesterna. Enligt Muslimska brödraskapet dödades en 15-årig medlem och 60 personer skadades vid en attack på rörelsens kontor i staden Damanhur i Nildeltat på söndagskvällen. Tidigare under kvällen hade 1 500 medlemmar samlats för en manifestation till stöd för Mursis kontroversiella dekret.

Våldsamheter utbröt när Mursi-anhängare och -kritiker drabbade samman, skriver den egyptiska tidningen al-Ahram på nätet.

UD manar till försiktighet

Landets högsta juridiska råd antyddeatt man kan tänka sig en kompromiss kring dekretet och på måndagen ska president Mursi träffa rådets medlemmar, rapporterade statliga medier.

En grupp oppositionsaktivister tillbringade ytterligare en natt på Tahrirtorget i Kairo och i utkanterna av torget fortsatte sammanstötningar mellan polis och demonstranter.

Svenska UD uppmanar på sin hemsida svenska turister i Kairo att undvika folksamlingar och demonstrationer.

Mursis anhängare och kritiker planerar jättemanifestationer på tisdag.

TT-AFP-Reuters

Publisert: