Bloggare fri efter rättegångsstart

Publicerad:
Uppdaterad:

Bayamo. Kubansk polis har släppt bloggaren och El País-journalisten Yoani Sánchez, som greps i samband med rättegångsstarten mot spanjoren Ángel Carromero.

Spanjoren riskerar sju års fängelse för en dödlig bilkrasch i somras.

Den spanska tidningen El País, som beskriver Sánchez som sin frilansande korrespondent i Kuba, uppger att hon åkt till staden Bayamo för att rapportera om rättegången.

Vid ankomsten greps Sánchez tillsammans med ett tiotal andra regimkritiker, enligt en regeringstrogen blogg för att ha rest till Bayamo - knappt 70 mil sydöst om Havanna - med målet att skapa en "provokation och mediecirkus".

Enligt Sánchez låstes hon natten till i fredags in, och kvinnlig säkerhetspersonal krävde att hon skulle överlämna sina kläder. Hon vägrade, men förhördes i timtal för att sedan föras hem till Havanna.

Carromero är åtalad för dråp efter en bilkrasch den 22 juli som kostade regimkritikerna Oswaldo Payá och Harold Cepero livet. Den svenske KDU-ledaren Aron Modig var passagerare i bilen, men har sagt sig inte minnas kraschen.

Rättegången i Bayamo har fått såväl Spanien som USA att protestera. Åklagare Isabel Bárzaga yrkar på sju års fängelse för Carromero.

– Jag körde absolut inte för fort, sade spanjoren till domstolen.

– Jag känner djup sorg över denna tragiska olycka.

TT-Reuters

Publicerad: