Avgörande i Cypernval på söndag

Publicerad:
Uppdaterad:

Nicosia. Det blir en andra valomgång i Cyperns presidentval. Den avgörande valomgången kommer att hållas nästa söndag, den 24 februari.

Cypern står på randen till ekonomisk kollaps. Inför söndagens val såg högerpolitikern Nikos Anastasiades ut att ha chans att bli vald direkt, men han fick inte tillräckligt stor andel av rösterna för att vinna hela valet i första omgången.

Vänsterns Stavros Malas, som har stöd av kommunisterna, blir hans motkandidat. Anastasiades fick 45 procent av rösterna mot Malas 27 procent i första omgången.

Den traditionellt viktigaste frågan på den delade ön, återföreningen av den turkiska och grekiska delen, fick denna gång stryka på foten för den ekonomiska krisen. Cypern har drabbats hårt av Greklands ekonomiska kollaps och förhandlar om ett stödprogram med nödlån från EU och IMF. Det belopp det talas om, omkring 17 miljarder euro, motsvarar cirka 100 procent av landets BNP.

EU och IMF har avvaktat valet innan villkoren för stöd diskuteras.

På spel står bland annat Cyperns möjlighet att dra in medel till statskassan med hjälp av privatiseringar, något som Anastasiades är positiv till. Han har lovat väljarna en snabb och smidig överenskommelse om en räddningsaktion.

Han stödjer FN:s plan för återförening av ön, som varit delad sedan 1974. Grekcyprioterna sågade den i en folkomröstning 2004.

TT-AFP

Publicerad: