Grekisk public service sänds ändå

Publicerad:
Uppdaterad:

Aten. Det statliga grekiska tv- och radiobolaget ERT släcktes i natt, efter regeringens chockbesked att verksamheten läggs ned. Men ERT-journalister håller nu sändningarna i gång.

Tusentals greker skyndade till ERT-huset i Aten efter beskedet, för att visa sitt stöd. Även socialdemokratiska Pasok, som ingår i koalitionsregeringen, visade sitt missnöje men hotade inte att lämna regeringssamarbetet.

Stängningen kommer efter månader av strejker bland ERT:s anställda, i protest mot regeringens planer på att omstrukturera verksamheten för att uppfylla sparkrav från Greklands internationella långivare. Regeringens talesman Simos Kedikoglou sade att ERT lider av "exceptionell brist på öppenhet och ofattbar extravagans".

Journalister från ERT fortsätter trots stängningsbeslutet att i dag sända program. Sändningarna går ut digitalt och via internet, skriver den grekiska tidningen Kathimerini på nätet.

Med stöd av tusentals demonstranter, som samlats utanför ERT:s högkvarter i Aten, använde journalisterna programmen bland annat för att attackera regeringen för dess beslut att stänga radio- och tv-bolaget.

Den grekiske ekonomen Yanis Varoufakis jämför protestaktionerna utanför ERT-lokalerna med Taksimtorget i Istanbul. Enligt den brittiska tidningen The Guardians rapportering besökte Varoufakis ERT tidigt i morse, och skriver i en kommentar hur överväldigad han blev av stödet som journalisterna fick av de tusentals människor som samlats runt byggnaden.

"Är det detta vårt Taksimtorg? Det kan bara tiden utvisa. Det enda säkra hittills är att Grekland har tagit ytterligare ett steg mot helvetet".

Greklands regering har i dag lagt fram ett lagförslag för att skapa ett nytt statligt bolag för radio, tv och internet.

Omkring 2 700 anställda berörs av nedläggningen. De anställda har blivit lovade viss kompensation och erbjuds att söka nya jobb när verksamheten omstöpts till en ny, mindre organisation.

– Det här är en total chock, sade ERT-journalisten Pantelis Gonos.

Syrizaledaren Alexis Tsipras - som tidigare kallat stängningen "en statskupp" - vädjar till president Karolos Papoulias att inte underteckna ordern för stängningen.

Journalister har kallat till en dygnslång strejk med början i dag, och till i morgon mobiliserar fackföreningar för demonstrationer till stöd för de radio- och tv-anställda som riskerar arbetslöshet.

"Stängningen av ERT innebär statskupp," säger det ledande facket GSEE i ett uttalande.

Samtidigt säger EU-kommissionen i ett uttalande att fungerande public service-bolag är viktiga för den europeiska demokratin "under alla ekonomiska omständigheter".

TT-AFP

Publicerad: