Utrikes

Karneval gör fest av dåliga nyheter

UTRIKES

Karneval. Vattenkris och korruptionsskandaler dominerar nyhetsagendan i Brasilien. Dystert? Ja, men det lär bara göra årets karneval ännu vildare.

– Karnevalen har alltid varit en ventil för att fly vardagen. Brassarna utnyttjar karnevalens frihet för att lufta sina frustrationer i ett kul sammanhang, säger Gerson Moraes, historiker och filosofi-professor på Mackenzie-universitetet i São Paulo, till nyhetsbyrån Reuters.

Gatufesterna har redan pågått i veckor i Rio de Janeiro, Salvador och andra brasilianska storstäder. Men kulmen kommer nu i dagarna, när exempelvis Rios sambaskolor tävlar om att visa upp den häftigaste paraden i stadens specialbyggda arena, sambadromen.

Den jättelika korruptionsskandalen i det statliga oljebolaget Petrobras speglas i årets karnevalståg, där många klär ut sig till den avgångna vd:n Maria das Graças Foster.

De styrandes handfallenhet kring torkan, som lett till vattenkris i bland annat São Paulo, märks också i firandet, liksom allmänt politiskt missnöje. President Dilma Rousseff är en kanske ännu vanligare måltavla än vanligt.

Paraderna i sambadromen inleddes i fredags och kulminerar på tisdag, karnevalens traditionella slutdag dagen före askonsdagen.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes