Utrikes

Hammond: Putin beter sig som tyrann

UTRIKES

Ukrainakrisen. Krisen i Ukraina har dominerat världspolitiken de senaste dagarna. "Putin beter sig som en tyrann", hävdar den brittiske utrikesministern.

Rysslands president Vladimir Putin beter sig som en tyrann från mitten av 1900-talet i Ukraina-frågan, säger Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond till Sky News. Hammond kräver att Ryssland ska avbryta sin annektering av Krim och börja respektera internationella lagar.

För att få ett slut på konflikten krävs en politisk lösning, enligt Hammond.

– Ukraina kan inte besegra den ryska armén. Det måste till en politisk lösning, säger Hammond.

Ukraina på agendan

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande åkte till Moskva i fredags med ett nytt fredsinitiativ. I diskussionerna med president Vladimir Putin enades de om att fortsätta samtalet i en telefonkonferens i dag, där även Ukrainas president Petro Porosjenko ska delta.

Angela Merkel uttryckte ingen större optimism när hon talade i samband med den stora säkerhetskonferensen i München i lördags.

– Det är oklart om den kommer att leda till framgång, men ur min och den franske presidentens synvinkel är den definitivt värd att testa, sade hon om initiativet, vars detaljer inte är kända.

Senare sade Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier till tysk tv att det om "två eller tre dagar" kommer att visa sig om fredsplanen har förutsättningar att lyckas.

Sista chansen?

Hollande varnade för att fredsplanen kan vara en av de sista chanserna att göra slut på den tio månader långa konflikten.

– Om vi misslyckas med att nå en bestående fredsöverenskommelse, så känner vi till scenariot mycket väl - det har ett namn, det kallas krig, sade den franske presidenten.

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes