Utrikes

Mycket på spel i Minsk

UTRIKES

Ukrainakrisen. Mycket står på spel vid dagens samtal om Ukrainakrisen. Havererade samtal kan leda till eskalering av konflikten, säger expert.

Det är ännu inte klart om det verkligen blir ett fyrpartsmöte mellan Ryssland, Ukraina, Frankrike och Tyskland i Minsk. Ryssland har flera gånger svävat på målet och kommit med krav för att inställa sig vid mötet. President Vladimir Putin har meddelat att han anser att parterna, Ukraina och de pro-ryska rebellerna, själva måste hitta en lösning.

Det tysk-franska utkastet till avtal om vapenvila ska bland annat innehålla formuleringar kring en demilitariserad zon i Ukraina, att beslagta tunga vapen och dialog mellan Ukraina och de pro-ryska rebellerna. Det uppger en källa till den ryska nyhetsbyrån Ria.

– Det här är ytterligare en chans för Ryssland att lyfta fram sina intressen i Ukraina. Vi kan förvänta oss att Ryssland kommer fortsätta insistera på en lösning där Moskvas inflytande i Donbass (regionen som kontrolleras av separatisterna) stärks, säger Martin Kragh, forskare vid Uppsala Centrum för Rysslandsstudier.

TT: Vilka förutsättningar finns i nuläget att finna en lösning?

– Det finns på kort sikt ingen synbar lösning. Ukrainas territoriella integritet måste garanteras, men ytterligare militär inblandning, som till exempel att USA skickar vapen och materiel, leder till upptrappad konflikt.

Striderna har pågått i tio månader och över 5 500 människor har dödats, enligt FN. På senare tid har allt fler av dödsoffren varit civila. Martin Kragh är oroad att havererade samtal i dag kommer att leda till en upptrappad konflikt.

– Blir det inget avtal om eldupphör kommer striderna att fortsätta och i värsta fall eskalera. Som sagt, militärt stöd från väst till Kiev kan mötas av större rysk eskalering.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes