Utrikes

Dansk terrorfruktan efter Paris

UTRIKES

Köpenhamnsterror. Den danska drottningen Margarethe säger att helgens terrordåd har skakat om hennes hemland, men redan efter dåden i Paris tidigare i år hade fruktan för ett angrepp mot Danmark ökat allt mer.

– Det som inträffade i lördags var en stor chock för oss alla. Det har utan tvivel satt djupa spår i oss alla, säger drottning Margarethe i samband med en pressträff för nederländska journalister som hölls på tisdagen med anledning av att det nederländska kungaparet är på statsbesök i Danmark.

– Men realistiskt sett, efter det som skedde i Paris, frågade vi oss själva om det skulle bli vi härnäst. Det blev vi, fortsätter hon och syftar på terrorattacken mot det satiriska magasinet Charlie Hebdo. Vid terrordådet mot tidningens redaktion den 7 januari sköts tolv personer ihjäl. Fyra gisslan i en Kosher-butik dödades också under Paris-angreppet.

40 skott avlossades

Drottning Margarethe understryker också hur stolt hon är över danskarnas sätt att hantera dåden i Köpenhamn.

– Vi har hållit ryggen rak.

Samtidigt kommer det fram allt mer detaljer om gärningsmannen bakom dåden. Enligt den danska polisen avlossades det sammanlagt 40 skott i samband med angreppen mot kulturhuset Krudttønden och mot synagogan på Krystalgade samt vid Nørrebro-adressen där han till slut sköts ihjäl av polisen. Bara vid Krudttønden, där en man miste livet, avlossade den utpekade gärningsmannen Omar Abdel Hamid el-Hussein 28 skott med ett så kallat M95-gevär, skriver den danska polisen i ett pressmeddelande på tisdagskvällen.

I Krudttønden deltog bland andra den svenske konstnären Lars Vilks i ett debattmöte.

Identitet fastställd

Den tekniska utredningen visar också att gärningsmannen vid synagogan - där ytterligare en man sköts ihjäl - använde sig av två vapen. Dels ska skott ha avfyrats med en pistol med kalibern 7,65 mm och dels flera med en 9-millimeters pistol.

Polisen uppger också att det nu är helt fastslaget att det var 22-årige Omar Abdel Hamid el-Hussein som dödade två personer och skadade fem polismän i helgens dåd.

TT-Ritzau

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes