Utrikes

Judiska gravar vandaliserade

UTRIKES

Frankrike. Omkring 300 gravar på en judisk begravningsplats i nordöstra Frankrike har vandaliserats. Premiärminister Manuel Valls ser dådet som en attack mot hela Frankrike.

Den franske inrikesministern Bernard Cazeneuve fördömer dådet och säger att allt ska göras för att "dra den eller de personer som är ansvariga för denna vedervärdiga handling inför rätta".

Polisen har spärrat av begravningsplatsen i staden Sarre-Union i Alsace och teknisk personal undersöker platsen.

Premiärminister Manuel Valls uppmanar efter dådet Frankrikes judar att stanna i landet. Det som hänt var inte bara ett dåd mot judarna utan mot hela Frankrike, menar Valls.

– Mitt budskap till Frankrikes judar är följande: Frankrike är sårat med er och Frankrike vill inte att ni lämnar (landet), säger Valls.

Efter attentatet mot tidningen Charlie Hebdo gick Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ut och uppmanade Europas judar att emigrera till Israel. Netanyahu upprepade uppmaningen i söndags efter händelserna i Köpenhamn. Netanyahu sade att regeringen ska anslå motsvarande drygt 300 miljoner kronor till ett program för att ta emot judiska immigranter från Europa som flyr undan antisemitism. Premiärministern pekade speciellt ut Frankrike, Belgien och Ukraina.

– Till Europas judar och världens judar säger jag att Israel väntar på er med öppna armar, sade Netanyahu.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes