Utrikes

Påven på resa i Mellanöstern

UTRIKES

Stockholm. Påven Franciskus har inlett en uppmärksammad rundresa i Mellanöstern. Han började i Jordanien där han förespråkade fred i Syrien - och respekt för den krympande kristna befolkningens rättigheter i regionen.

– Religionsfrihet är i själva verket en grundläggande mänsklig rättighet och jag måste uttrycka min förhoppning om att den kommer att respekteras i hela Mellanöstern och över hela världen, sade han enligt AFP.

I ett möte med kung Abdullah lovordade påven Jordanien för landets insatser för en varaktig fred i hela regionen.

– Detta viktiga mål innebär ett brådskande behov av att finna en fredlig lösning på krisen i Syrien, liksom en rättvis lösning på konflikten mellan israeler och palestinier, sade han enligt Reuters.

Franciskus höll en mässa på en stadion i Amman, innan han fortsatte för att träffa syriska och irakiska flyktingar vid Jordanfloden, på den plats där Jesus anses ha döpts.

Påvens mycket symboltyngda Mellanösternturné pågår i tre dagar och syftar till att knyta band mellan olika religiösa grupper.

Efter Jordanien går färden till de palestinska områdena och sedan till Israel.

Påven har tackat nej till att färdas i skottsäker bil, trots oro för hans säkerhet. Israelisk säkerhetstjänst befarar attacker från judiska extremister på högerkanten.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes