Utrikes

USA: Superrabatt för supermiljöbilar

UTRIKES

Miljöbilar. Den svenska supermiljöbilspremien hamnar rejält i lä om USA:s president får som han vill. Barack Obama föreslår i 2016 års budget en miljöbilsrabatt på upp till 10 000 dollar, skriver amerikanska medier.

Det motsvarar över 80 000 kronor, dubbelt upp jämfört med den svenska miljörabatten.

Det är också en mycket större morot än miljövänliga bilköpare har i USA i dagsläget. Miljöbilar stöds av den federala regeringen med 2 500-7 500 dollar styck. Men stödet är i form av en skatterabatt, som köparna får först efter en hel del pappersarbete i samband med deklarationen. Obamas förslag är att den nya högre rabatten dras av direkt vid köp av elbilar, vätgasbilar och andra så kallade supermiljöfordon.

I sitt State of the Union-tal 2011 satte Obama upp målet att ha en miljon elbilar och laddbara hybrider på USA:s vägar 2015. Det målet kommer inte att nås, men miljonstrecket är inte många år bort - sedan något år tillbaka säljs det över 100 000 laddbara bilar per år i USA.

Bedömare påpekar dock att det är tveksamt hur mycket av Obamas budgetförslag för 2016 som går igenom. "Med den nuvarande Republikan-kontrollerade kongressens prioriteringar ska vi inte utgå från några förändringar", skriver branschsajten Green Car Reports.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes