Märtha Louise: Vi har vuxit isär

Norge. Norska prinsessan Märtha Louise och Ari Behn ska skiljas efter 14 års äktenskap. "Vi har vuxit isär" säger prinsessan.

I ett långt uttalande på den norska kungafamiljens hemsida på internet förklarar prinsessan Märtha Louise att hon och maken kommit fram till att äktenskapet inte kunde räddas.

"Livet går inte på räls. Det har både Ari och jag fått erfara", säger prinsessan Märtha Louise.

"Allra tydligast blir det nu när livet har gjort några krumsprång vi aldrig förutsett. Vi avslutar äktenskapet, men fortsätter tillsammans som föräldrar".

"Vi har vuxit isär"

Märtha Louise och Ari Behn har tre döttrar tillsammans och de har beslutat att ha gemensam vårdnad om barnen som nu är mellan 7 och 13 år.

Prinsessan beskriver det som sorgligt att de båda inte kan fortsätta att "vandra fram på vägen tillsammans på det sätt vi brukade".

– Vi har som så många vuxit isär. Det är fruktansvärt att uppleva att det inte finns något mer vi kan göra.

Även hennes föräldrar, det norska kungaparet, beklagar skilsmässan.

"Smärtsamt och tråkigt"

"Det är många som berörs när ett äktenskap upplöses. Det är smärtsamt och tråkigt, också för oss som står dem nära", säger kung Harald och drottning Sonja i en kommentar.

"Vi tycker om Ari och är tacksamma över allt vi som familj har upplevt tillsammans. Vi vill ha en bra relation med Ari också i framtiden".

Hovexperten Sten Hedman säger till TT att han "inte är helt överraskad".

– Det är två väldigt speciella personligheter, fria personligheter, som förenades. En tid fanns det norrmän som diskuterade om inte han är för speciell för att bli del av kungafamiljen. Själv blev jag förvånad över att han valde att gifta sig med en prinsessa, med allt vad det innebär, säger Hedman.

"Lite likheter med Madeleine och Chris"

– Deras situation har lite likheter med prinsessan Madeleine och Chris. Det är också en person som kommer utifrån in i ett kungahus och det är ju inte lätt att ta på sig den rollen, säger han.

När det gäller skilsmässor inom kungliga relationer menar han att det var brittiska Charles och Diana som "bröt isen".

– Före dem var det otänkbart att en prins eller prinsessa skulle skilja sig. Men en kung lär vi väl aldrig få se skilja sig. Där gäller helt andra regler. Men man ska aldrig säga aldrig, säger Sten Hedman.

TT-NTB