FN-chef: Bombningen är "oförlåtlig"

Publicerad 2015-10-03

Afghanistan. Enligt Läkare utan gränser (MSF) tyder allt på att USA-ledda styrkor ligger bakom bombningen av deras sjukhus i Afghanistan.

"På akutavdelningen brann sex patienter i sina sängar", säger sköterskan Lajos Zoltan Jecs i ett uttalande.

Minst 19 människor, av dem 12 hjälparbetare och tre barn, dödades i attackerna mot sjukhuset, enligt MSF. Omkring 40 har skadats och många människor saknas fortfarande.

Nato skriver i en kommuniké att amerikanska flygräder "kan ha resulterat i oavsiktliga skador på civila i ett närliggande sjukhus". Försvarshögkvarteret Pentagon uppger att man tillsatt en utredning.

– Attacken är ett avskyvärt och grovt brott mot humanitär rätt, säger Meinie Nicolai, ordförande för MSF:s operativa center i Bryssel.

Kräver utredning

– Vi accepterar inte att denna fruktansvärda förlust av människoliv avfärdas som "oavsiktliga skador på civila mål", säger hon vidare.

Befälhavaren för de USA-ledda styrkorna i Afghanistan framförde sina kondoleanser, inte en ursäkt, meddelade president Ashraf Ghanis kansli i ett förtydligande, rapporterar Reuters.

FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter Zeid Ra'ad al-Hussein säger i ett uttalande att bombningen är "tragisk, oförlåtlig och kanske också brottslig". Han vill ha en utredning om krigsbrott har begåtts, enligt nyhetsbyråer.

"Enorm tragedi"

MSF försökte i en halvtimme desperat kontakta Nato och USA medan de dödliga anfallen fortsatte. Bombningen fortgick i 30 minuter till efter att militärtjänstemän i Kabul och Washington informerats om vad som pågick, enligt MSF.

– Det här är en enorm tragedi. Det här var det enda akutsjukhuset i området. Tyvärr är det totalförstört i dag. Det är en stor förlust för alla de här människorna och för Läkare utan gränser. Och det slår oerhört hårt mot befolkningen, säger Katrin Kisswani, ordförande för Läkare utan gränser i Sverige.

Många barn

105 patienter vårdades på sjukhuset - bland dem 59 barn - och i personalen fanns över 80 anställda, både afghaner och utländska hjälparbetare.

– Jag lyckades fly undan attacken, men jag vet att större delen av personalen, och även en del av patienterna, saknas, säger läkaren Adil Akbar, som var i tjänst när bombningarna skedde, till nyhetsbyrån AP.

Heman Nagarathnam, som leder MSF:s projekt i norra Afghanistan, säger att de som kunde fly tog sig till två bunkrar under byggnaden. De patienter som inte kunde fly brändes till döds där de låg i sina sängar.

Talibaner intog staden

Hårda strider har rasat i staden sedan i måndags. På MSF:s sjukhus har nästan 400 skadade vårdats.

– Vi hade fått in väldigt, väldigt många skadade, både vuxna och barn. Sjukhuset hade utökat sina sängplatser och opererade dygnet runt och hade patienter i varenda hörn. Därför fanns det väldigt mycket människor på sjukhuset, säger Katrin Kisswani.

Läkare utan gränser hade så sent som i tisdags rapporterat sjukhusets gps-koordinater till myndigheter i Kabul och Washington.

Inga svenska fältarbetare finns bland de drabbade.

TT