Utrikes

Nato oroas över rysk upptrappning

UTRIKES

Syrien. Nato oroas över Rysslands upptrappade militära aktivitet i Syrien, säger Natochefen Jens Stoltenberg. Samtidigt är försvarsalliansen redo att skicka styrkor till Turkiet.

På väg in till ett möte mellan Natoländernas försvarsministrar i Bryssel sade Jens Stoltenberg att Nato ska diskutera den senaste utvecklingen i Syrien och vad den betyder för medlemsländernas säkerhet.

– Detta är särskilt relevant i ljuset av de ryska flygplanens senaste kränkningar av Natos luftrum, sade han, enligt nyhetsbyrån AFP.

Massiv insats

Ryssland har de senaste dagarna intensifierat sina anfall mot olika rebellgrupper i Syrien. I en massiv insats med stridsflyg och kryssningsrobotar har Ryssland gett understöd när regeringstrogna trupper på marken i Syrien försökt återta kontrollen över viktiga områden i de västra delarna av landet.

Men i samband med flyganfallen har Ryssland också inkräktat på turkiskt luftrum, vilket har lett till starka protester från både Nato och Turkiets regering.

Enligt Stoltenberg är Nato redo att skicka styrkor till Turkiet för att försvara sin allierade.

– Nato är redo och i stånd att försvara alla allierade, inklusive Turkiet, mot alla tänkbara hot, sade han.

Försvarar sig

Ryssland försvarar sin insats i Syrien och säger att landet vill bibehålla sin goda relation med Turkiet.

– När det gäller det ryska flygvapnets operation i Syrien så bidrar våra åtgärder för att skydda Syrien till att säkerställa stabilitet och säkerhet i regionen, sade president Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Turkiet har hävdat att bara ett fåtal av den senaste tidens ryska anfall i Syrien har riktats mot extremistiska Islamiska staten (IS). Men Ryssland uppger att kryssningsrobotar som i onsdags avfyrades från stridsfartyg i Kaspiska havet träffade vapenfabriker, kommandocentraler, ammunitionsförråd och träningsläger tillhörande IS, skriver Reuters.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes