Utrikes

Oppositionsledare jagas i Venezuela

UTRIKES

Caracas. Läget skärps i Venezuela, där myndigheterna har gett order om att en oppositionsledare som organiserat protesterna mot presidenten ska gripas.

Gatuprotester i huvudstaden Caracas ledde i onsdags till tre dödsoffer.

Oroligheterna är de värsta sedan socialisten Nicolás Maduros omtvistade seger i presidentvalet förra året. Maduro anklagade de regimkritiska demonstranterna för att ha försökt genomföra en "statskupp".

– Jag har gett tydliga instruktioner till statliga säkerhetsorgan att säkra landets större städer. Alla som ger sig ut för att begå våldsamheter kommer att gripas, sade han i statlig tv.

– De vill störta regeringen med våld. Vi kommer inte att tillåta några fler attacker, tillade han.

En domare utfärdade en order om att den USA-utbildade 42-årige oppositionsledaren Leopoldo López ska gripas för att ha uppviglat till mord och terror.

López hävdar att myndigheterna försöker göra honom till syndabock för "statligt styrt våld mot demonstranter".

López är en karismatisk ledare som ansågs ligga bra till inför presidentvalet 2012. Men hans kandidatur stoppades domstolsvägen, och Maduros företrädare och mentor Hugo Chávez vann valet. Den cancersjuke Chávez avled sedan för knappt ett år sedan.

Oljelandets ekonomi befinner sig i fritt fall med en inflation på över 50 procent per år, brist på hårdvaluta och krympande lager av konsumtionsvaror.

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes