Sydafrika förbereder jättebegravning

Publicerad 2013-12-07

Johannesburg. Sydafrika förbereder sig nu för en av de största statsbegravningarna genom tiderna. På tisdag ska en minneshögtid för Nelson Mandela hållas i Johannesburg, dit bland annat tre amerikanska presidenter väntas.

Minneshögtiden kommer att hållas på arenan Soccer City i Johannesburg, där finalen i fotbolls-VM spelades 2010.

– Vi kommer att ägna veckan till att sörja hans bortgång. Vi kommer också att hylla ett liv som levts väl, sade president Jacob Zuma, enligt Reuters.

Mandelas kropp kommer därefter att ligga på lit de parade i huvudstaden Pretoria onsdag-fredag, innan den flygs till Mandelas barndomsby Qunu, där en statsbegravning enligt AFP kommer att hållas på söndag.

För att bereda plats för alla världsledare som ska delta har Sydafrikas regering med omedelbar verkan stoppat bokningen till samtliga hotell i Gautengprovinsen, där Johannesburg och Pretoria ligger.

– Vi har blivit underrättade att alla hotellrum är blockerade från den 6 till den 25 december, på grund av diverse statliga och konsulära arrangemang, säger Erik Sakawsky på resebyrån Corporate Traveler till news24.com.

Samtidigt fortsätter hyllningarna utanför Mandelas hem i Johannesburgförorten Houghton, där många människor tillbringade en andra natt, sjungande och dansande för att hedra minnet av sin landsfader.

– Vi går ingenstans, vi sover här, sade Pauline Moja till News24.com.

I Mandelas barndomsby Qunu var det ingen som sjöng och dansade i dag. Där talade människor i stället med sänkta röster om bygdens stora son.

– Vi är i sorg, han förtjänar vår största och djupaste respekt, förklarar Mfundo Mitara, byns ledare och Nelson Mandelas syskonson, till AFP:s korrespondent.

Qunu kommer nästa söndag att hamna i världens strålkastarljus, när Mandela återvänder till sin födelseort för gott.

– Jag tror inte att den här byn någonsin kommer att se en person av hans kaliber igen. Vi är tacksamma över att ha kunnat kalla honom en av våra egna, säger Albert Njokweni, som är ute och vaktar sina får.

Enligt UD:s presstjänst hade Sverige ännu inte fått någon officiell inbjudan till begravningen.

TT-AFP