Utrikes

Skomannens rättegång ajournerad

UTRIKES

Bagdad. Rättegången i Bagdad mot Muntazer al-Zaidi, den irakiske journalist som i december fick skorna att vina kring USA:s president George W Bush, inleddes på torsdagen - och ajournerades omedelbart till den 12 mars.

Orsaken sades vara att domaren behövde kontakta premiärminister Nuri al-Malikis kansli för att klarlägga om Bushs Bagdadvisit var ett officiellt besök eller inte.

Försvarsadvokaterna väntas hävda att skokastningen den 14 december, en händelse som fick rubriker världen över, var en högst laglig form av protest. Men vid fällande dom riskerar al-Zaidi uppemot 15 års fängelse för att ha attackerat en utländsk ledare.

Bush var på avskedsbesök i Bagdad och höll presskonferens tillsammans med premiärminister al-Maliki då journalisten drog av sig sina skor och slängde båda mot en snabbt duckande president. Den dramatiska protesten hyllades runtom i arabvärlden.

Muntazer al-Zaidi anlände allvarlig till rättssalen i khakifärgad kavaj och svart skjorta och med en irakisk flagga runt halsen. Utanför var säkerheten rigorös; bilar genomsöktes och folk på väg in i byggnaden fråntogs all elektronisk utrustning.

Även al-Zaidis anhöriga fanns på plats.

– Detta är en historisk prövning för det irakiska rättsväsendet, sade en av hans bröder, Uday al-Zaidi.

Två timmar efter rättegångens start kom beskedet att de fortsatta rättsförhandlingarna skjutits upp på tre veckor.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes