Utrikes

Politiskt vakuum efter Bongos död

UTRIKES

Libreville. Gabons president Omar Bongo förklarades död på måndagen.

Bongo var den president i världen som suttit längst vid makten och hans död kan skapa ett politiskt vakuum i det oljerika afrikanska landet.

President Bongo, som blev 73 år, hade styrt Gabon med järnhand sedan 1967. Många av landets 1,4 miljoner invånare har aldrig känt till någon annan ledare i den forna kolonin i västra Centralafrika. Men efter en tids sjukdom, då Bongo vårdats för cancer i Spanien, har rykten om hans död florerat.

På måndagen bekräftade landets premiärminister Jean Eyeghe Ndong att presidenten hade avlidit på ett spanskt sjukhus.

– Klockan 14.30 informerade sjukhuspersonalen mig, liksom tjänstemän och familj, om att republikens president, statschefen Omar Bongo Ondimba, just hade dött av en hjärtattack.

"Lojal vän"

Omedelbart stängde försvarsdepartementet landets gränser och stängde luftrummet in till landet, på order av Bongos son, försvarsministern Ali Ben Bongo Ondimba.

Uppmaningar till lugn följde på löften om att Gabons grundlag skulle respekteras. Dessutom utlovades allmänna val inom 45 dagar.

Samtidigt utlystes en månads landssorg. Omedelbart kom även kondoleanser från bland annat Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

– En verklig och lojal vän till Frankrike har lämnat oss, sade Sarkozy, som beskrev Bongo som en "betydande ledare. . . som vunnit stor respekt, inte minst för de många fredsinitiativen på den afrikanska kontinenten".

Farhågor om valet

Gabon har traditionellt behållit de nära banden med den forna kolonialmakten Frankrike. De senaste tio åren har dock vänskapen fått sina törnar, då franska utredare anklagat president Bongo för att ha tagit emot stora belopp av det franska oljebolaget Elf Aquitaine.

Oppositionen i Gabon har antytt att Ali Ben Bongo Ondimba hade planerat ett maktövertagande och att risken finns att valet inte blir rättvist. Många i huvudstaden Libreville började hamstra förnödenheter efter beskedet och all internettrafik har varit avstängd sedan söndagen.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes