Sexuella övergrepp

Jätteutredning om barnövergrepp

Av: 

TT-AFP

UTRIKES

Storbritannien. En jätteutredning i Storbritannien om sexuella övergrepp mot barn som skeppades till Australien efter andra världskriget har haft sin första offentliga utfrågning.

Flera personer vittnade om "tortyr, våldtäkt och slaveri".

Den oberoende utredningen tar sikte på sexuella övergrepp och systemet som gick ut på att skicka tusentals utsatta barn till avlägsna delar av det brittiska samväldet.

David Hill bröt ihop när han vittnade om de allmänt förekommande sexuella övergreppen på skolan som han skickades till i Australien.

– Jag hoppas att den här utredningen kan skapa förståelse för de långsiktiga konsekvenserna och lidandet hos dem som blev sexuellt utnyttjade, sade han.

– Många återhämtade sig aldrig och är permanent drabbade av skuld, skam, lågt självförtroende, låg självkänsla, rädsla och trauma.

"Som ett helvete"

Det var premiärminister Theresa May som tog beslut om utredningen när hon var inrikesminister 2014, i kölvattnet av pedofilskandalen kring BBC-programledaren Jimmy Savile.

Mellan 1945 och 1970 skickades utsatta barn till i huvudsak Australien, men också till Kanada, Nya Zeeland och vad som i dag är Zimbabwe - ofta utan godkännande av familjen.

Det motiverades med att det var ett sätt att skära i kostnaderna för barn utan anhöriga och kunna ge missgynnade ungdomar en ny start, samtidigt som man mötte behovet av arbetskraft och ville fylla länderna med britter.

Men verkligheten innebar ofta tvångsarbete, brutal behandling och sexuella övergrepp i avlägsna institutioner som drevs av kyrkor och välgörenhetsorganisationer.

– Jag skickades till en plats som var helvetet på jorden, säger Clifford Walsh till BBC.

Försökte få hjälp

Oliver Cosgrove skickades till Australien 1941, ett av uppskattningsvis 5 000-6 000 barn som skeppades till landet mellan 1922 och 1967.

– De som utsattes för övergrepp försökte förgäves att berätta för andra, som de hoppades och trodde skulle hjälpa dem. Men det gjorde de inte, har hans representant berättat för utredningen.

– Detta var ett systematiskt och institutionellt problem.

Den offentliga utfrågningen hålls i London, och inleddes under måndagen. Bara öppningsfasen som behandlar Australien väntas pågå i 10 dagar.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes

/

Sexuella övergrepp

LÄS VIDARE

BBC gör serie om sexbrottsanklagade Savile

ÄMNEN I ARTIKELN

Sexuella övergrepp

Jimmy Savile