Hela världen firar det nya året

UTRIKES

Världen. 2017 är här.

På många håll i världen har det nya året redan skålats in, ett firande som i år är förlängt med en sekund.

I den lilla önationen Samoa i södra Stilla havet inleddes 2017 redan klockan elva på förmiddagen svensk tid, medan den närbelägna ögruppen Tonga firade nyår en timme senare, klockan tolv.

Båda länderna ligger tretton timmar före grundtidszonen GMT, men Samoa tillämpar sommartid under den svenska vintern och ligger därför en timme före.

Släpper ut ballonger

Även på Nya Zeeland skålades det klockan tolv, svensk tid. Fint väder fick tiotusentals nyårsfirare att ge sig ut på gatorna i populära turistdestinationer som Bay of Plenty och Queenstown, och från tv-tornet Sky Tower i Auckland avfyrades fyrverkerier.

Klockan två på eftermiddagen, svensk tid, var det dags för Sydneyborna att fira. Omkring 1,5 miljoner människor väntades besöka festligheterna kring stadens världsberömda operahus. Bland annat anordnades ett artificiellt lila regn från Harbour Bridge för att hedra musiklegendaren Prince, som dog tidigare i år.

I Hong Kong flockades människor för att se fyrverkerier explodera över Victoria Harbour och i Tokyo samlades tusentals människor på gatorna för att släppa upp ballonger i luften.

Firar i Bagdad och Aleppo

Det firas även i de mer oroliga delarna av världen. I Iraks huvudstad Bagdad, där mer än 20 personer dödades när bomber exploderade på en marknad under nyårsaftonen, gav sig människor ut på gatorna för att fira och uppklädda familjer begav sig till finare hotell för fester.

En av dem som firar är 21-årige Fadhel al-Araji som har laddat med öl i sin bil.

– I kväll handlar det om att ha kul. Alla kan göra vad de vill och ingen bryr sig. Vi behöver en sådan här kväll, Irak behöver det, säger han till nyhetsbyrån AFP.

I den hårt krigsdrabbade staden Aleppo försöker 20-årige studenten Abdel Wahab Qabbani se positivt på det kommande året.

– De senaste två åren gick jag inte ut på nyår. I år tänker jag fira, säger han till AFP.

Nyåret i Förenade Arabemiraten firades bland annat med fyrverkerier som sköts ut från världens högsta byggnad, Burj Khalifa i Dubai. I år gick det bra, jämfört med i fjol när en brand bröt ut i en närliggande skyskrapa.

En sekund extra

Parisborna får återigen bevittna fyrverkerier över staden, efter att fjolårets himlashow ställdes in på grund av terrorattackerna mot bland annat konsertlokalen Bataclan i november 2015.

Och när klockan slår tolv kommer firandet att vara en sekund längre, tack vare en skottsekund. Sekunden har utfärdats av organisationen International Earth Rotation and Reference Systems Service (IERS) och läggs till för att kompensera för skillnaden mellan den samordnade världstiden, som bygger på atomur, och jordens rotationstid.

TT