Gentiloni tar över Renzis regering

UTRIKES

Italien. Italiens nye premiärminister Paolo Gentiloni har officiellt svurits in till sitt ämbete. Han har också presenterat sin nya regering - som i stort sett har samma ministersammansättning som i det tidigare Matteo Renzi-ledda kabinettet.

Syftet är att försäkra sig om politisk kontinuitet i eurozonens tredje största ekonomi.

Gentiloni, som själv var utrikesminister i Renzos center-vänsterregering, har utsett Angelino Alfano att ta över utrikesministerjobbet.

Alfano - som tidigare har varit en av den förre premiärministern Sllvio Berlusconis skyddslingar - var inrikesminister i Renzis regering. Det jobbet går nu till Domenico Marco Minniti, som var ansvarig för säkerhetsfrågor i förra regeringen.

Finansminister kvar

– Som ni kan se utifrån dess sammansättning, så avser regeringen att fortsätta Renzi-regeringens innovativa bana, förklarade den nye premiärministern i samband med ceremonin där han svors in på måndagskvällen.

Pier Carlo Padoan blir kvar på finansministerposten, vilket sannolikt lugnar en marknad som bland annat oroas över en växande kris inom det italienska bankväsendet.

Landets avgående premiärminister Matteo Renzi har twittrat välgångshälsningar sin efterträdare: "Lycka till med jobbet, Paolo Gentiloni och regeringen. Länge leve Italien."

Renzis "nickedocka"

Oppositionen har å sin sida i princip förkastat Gentiloni och betraktar honom närmast som en nickedocka till Matteo Renzi.

Meningen är att nästa val i Italien ska hållas i februari 2018, men den nu avgångne premiärministern har nyligen i en intervju med Quotidiano.net sagt att han tror att det kan hållas val redan i juni 2017.

– Nästa val, antagligen i juni, kommer att hållas med ett proportionellt valsystem, sade han men bedömde också att parlamentariker kan motsätta sig val innan september, som är den månad då man kvalificerar sig för statliga pensioner.

Paolo Gentiloni fick i söndags i uppdrag av Italiens president Sergio Mattarella att bilda en ny regering.

Den populistiska Femstjärnerörelsen har krävt nyval och anser att den nya regeringen saknar legitimitet.

TT-Reuters-AFP