Kina ska återlämna drönare

UTRIKES

Kina/USA. Kinas försvarsdepartement ska överlämna undervattensdrönaren som ett kinesiskt krigsfartyg beslagtagit i Sydkinesiska sjön.

USA anklagar Kina för att ha handlat olagligt. Enligt Kina överdriver USA händelsen.

Peter Cook vid USA:s försvarshögkvarter Pentagon uppmanar i en kommuniké Kina att omedelbart lämna tillbaka drönaren och uppfylla alla sina förpliktelser enligt internationell lag.

Det kinesiska försvarsdepartementet meddelar att landet fortsatt kommer att vara på sin vakt mot amerikansk övervakning i kinesiska vatten och kommer att vidta nödvändiga åtgärder vid behov, enligt Reuters.

Drönaren togs i beslag ungefär 50 sjömil (drygt nio mil) nordväst om Subic-viken strax utanför Filippinernas huvudstad Manila i torsdags, enligt kapten Jeff Davies vid Pentagon.

"Tydligt märkt"

Händelsen inträffade när Bowditch, ett amerikanskt skepp för oceanografiska undersökningar, var i färd med att hämta ett par undervattensfarkoster som rutinmässigt samlar information om bland annat vattentemperaturer och salthalter.

Ett kinesiskt ubåtsbärgningsfartyg stannade då några hundra meter från Bowditch och beslagtog den ena drönaren. Amerikanerna kunde ta den andra ombord.

– Den är vår, den är tydligt märkt som vår. Vi vill ha tillbaka den och vi vill inte att det här ska hända igen, säger Davies.

Spänt läge

Spänningarna har ökat i Sydkinesiska sjön, där Kina har stärkt sina anspråk genom att bygga ut mindre rev till artificiella öar.

Amerikansk militär har genomfört många operationer där fartyg och flyg har passerat tätt inpå platser som Kina gör anspråk på.

Kina anser att USA:s uppträdande är provocerande och ökar risken för militära tillbud.

TT