Tusentals ryssar nominerar Navalnyj

UTRIKES

Ryssland. Tusentals ryssar har sammanstrålat i ett 20-tal städer i hopp om att formellt nominera oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj som kandidat i presidentvalet i mars.

Lagen stipulerar att oberoende presidentkandidater behöver minst 500 underskrifter för att få delta.

– Jag kommer inte rösta om Navalnyj hindras från att ställa upp, säger anhängaren Marina Kurbatskaja.

Representanter för landets valmyndighet var i stort sett frånvarande vid mötena, även om ett par tjänstemän enligt Navalnyjs medarbetare dök upp i Moskva.

Konfettimoln avslutar tal

Enligt den kampanj som står bakom Navalnyjs kandidatur har mer än 15 000 personer runtom i Ryssland nu slutit upp bakom honom.

– Jag är mycket glad, och jag är stolt över att kunna säga att jag står här som kandidat för hela Ryssland, sade den västutbildade huvudpersonen till anhängare i Moskva.

Kampanjmötet påminde om ett amerikanskt dito, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Vi är redo att vinna och vi kommer att vinna dessa val, avslutade Navalnyj sitt tal samtidigt som ett konfettimoln spreds över honom.

Myndigheter har avfärdat Aleksej Navalnyj som straffad och därför förbjuden att kandidera i valet. 41-åringen själv har dömt ut domen för bedrägeri som politiskt motiverad.

"Omöjligt"

Navalnyj, som tilltalar många ur den unga generationen, hoppas på att det folkliga stödet för honom ska tvinga myndigheterna att trycka hans namn på valsedlarna.

"Det är omöjligt att inte låta oss ställa upp i valet", skrev Navalnyj i ett blogginlägg tidigare i veckan.

Rysslands president Vladimir Putin, 65, har hittills vägrat nämna Navalnyj med namn offentligt. Han tillkännagav nyligen att han själv ämnar ställa upp för en fjärde mandatperiod. Om Putin väljs om till 2024 blir han den ryske president som haft makten längst sedan den fruktade diktatorn Josef Stalin ledde landet (1929-1953).

TT-AFP