FBI: Mateen agerade lugnt och kallt

Publicerad 2016-06-20

USA. Utskrifter av samtalen mellan massmördaren Omar Mateen och polisens krisförhandlare har i dag offentliggjorts av FBI. Mateen sköt ihjäl 49 människor på gayklubben Pulse i Orlando, den dödligaste masskjutningen i USA:s historia.

– Mateen agerade lugnt, kallt och målmedvetet, säger FBI:s talesperson Ron Hopper under en presskonferens på måndagen. Han tillägger att det inte finns några bevis för att massmördaren styrdes av en utländsk terroristgrupp utan beskriver honom som självradikaliserad.

Dådet, där 29-årige Mateen även skottskadade ett 50-tal gäster och anställda på gayklubben förra veckan, utreds som ett terrorbrott. Medier har kallat det för en tre timmar utdragen skräckupplevelse.

FBI kommer inte att offentliggöra ljudfilerna från samtalen, och de utskrifter som allmänheten kan ta del av är redigerade. Det gäller såväl samtalen som Mateen hade med SOS-operatören och de tre samtal på sammanlagt 28 minuter han hade med polisens krisförhandlare.

USA:s justitieminister Loretta Lynch har berättat att redigeringen av utskrifterna skett för att minska risken för att offer ska behöva återuppleva skräcken från masskjutningen där Mateen tog gisslan och barrikaderade sig på en toalett efter en skottväxling med två poliser som tog sig in i lokalerna efter de första larmen. Det var inifrån toaletten han ringde SOS och hade samtalen med krisförhandlarna.

Hotade med bomber

Av utskrifterna framgår att 29-åringen berättade att han hade en bil med bomber utanför Pulse.

"Ni måste förstå det. Jag kommer att detonera den om ni gör något dumt", sade han enligt dokumenten.

Mateen hotade även med att hans gisslan skulle skickas ut i lokalen iklädda västar med sprängmedel. Enligt honom var de av samma slag som "de använde i Frankrike", och han syftade uppenbarligen på självmordsdåden i Paris som utfördes av terrorgruppen IS i november i fjol.

Vare sig västar eller sprängmedel har dock hittats av utredarna.

"Muslimsk soldat"

Mateen identifierade sig själv som en "muslimsk soldat" enligt utskrifterna som FBI offentliggjort, och han sade till en förhandlare att Amerika ska sluta bomba Syrien och Irak.

När förhandlaren frågade honom vad han hade gjort på Pulse svarade Mateen: "Ni vet redan vad jag har gjort".

Utskrifterna innehåller inga uppgifter om att Mateen svor trohet till IS, vilket myndigheter tidigare sagt att han gjort. Det framgår dock att han flera gånger svär trohet till någon grupp eller person, men namnen har strukits över.

Utredningen hittills pekar på att 29-åringen, som arbetade som säkerhetsvakt i Florida, var psykiskt störd och agerade ensam utan att ha fått order av någon annan.

Mateen, född i New York av föräldrar som invandrat till USA från Afghanistan, har av myndigheter beskrivits som självradikaliserad. Utskrifterna visar också att han hotade med att det skulle bli fler liknande attacker.

"Under de kommande dagarna kommer det att bli mer av sådant här", sade han.

TT