Svensk behållare var radioaktiv

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. En felmärkt kärnavfallsbehållare orsakade i förra veckan en mindre olycka i en anrikningsanläggning i Tyskland. Behållaren var svensk, uppger tyska myndigheter.

Olyckan vid den tyska upparbetningsanläggningen Gronau då en medarbetare inandades urangas, berodde på en dåligt rengjord behållare. Behållaren kom från Sverige, avslöjade delstaten Nordrhein-Westfalens ekonomiminister Christa Thoben på onsdagen.

Trots att behållaren innehöll 1,6 kilo uranhexafluorid, urangas, hade den markerats som "cleaned and washed out" (rengjord och urtvättad) av den svenska leverantören, sade Thoben i delstatsparlamentet.

Vid olyckan öppnade medarbetaren behållaren för att kontrollera trycket, varvid gasen trängde ut. Mannen utsattes för gasen men ska enligt Thoben vara utom fara. Inget av gasen trängde ut från anläggningen och den del där behållaren förvarades har stängts av tills vidare.

En polisutredning mot brittiskägda företaget Urenco som äger Gronauanläggningen har inletts och dessutom har delstatsregeringens egen strålskyddsmyndighet inlett en separat utredning. Urenco förklarade på onsdagen att företaget eller dess anställda inte begått några fel och hänvisade till den svenske leverantören.

Delstatsregeringens talesman Joachim Neuser säger till TT att man på grund av pågående utredningar inte kan lämna fler detaljer om varifrån i Sverige behållaren kom eller vilket svenskt företag som levererat den felmärkta behållaren.

Anläggningen ligger nära Tysklands gräns mot Nederländerna och har varit i bruk sedan 1985.

TT

Publicerad: