Utrikes

Misstänkta mördare i Nigeria frias

UTRIKES

Abuja. Polisen i delstaten Plateau i Nigeria har gripit över 300 personer som deltog i förra veckans våldsamheter då flera hundra dödades.

Delstatsregeringen befarar att de flesta kommer att släppas.

En talesperson för polisen sade på måndagen att de gripna var aktiva i de religiösa sammandrabbningarna runt provinshuvudstaden Jos mellan kristna och muslimska grupper. Upploppen och dödandet pågick i fyra dagar innan vicepresidenten Goodluck Jonathan beordrade militären att gå in i området.

Många av de gripna har förts till fängelser i huvudstaden Abuja.

Regionen har tidigare sett svåra konflikter mellan religiösa grupper och 2008 dödades hundratals vid liknande upplopp. Flera av dem som nu gripits tros vara samma personer som omhändertogs vid våldsamheterna för knappt två år sedan. Då släpptes de utan att ha åtalats eller ställts inför rätta.

Misstänkta skyddas

En talesperson för delstatsregeringen befarar att mönstret kan upprepas.

– Vi är rädda för att samma situation uppstår igen. Fångarna förflyttades till Abuja förra gången, men de blev aldrig rättsligt prövade, sade talespersonen Gregory Yenlong.

– Som det ser ut nu, hoppas vi på att de gripna förs tillbaka till Jos och ställs inför rätta där, sade Yenlong.

En tjänsteman i Plateaus delstatsregering upprepar varningen.

– Varje gång våldsamheter utbryter så tas de misstänkta till Abuja. Där försvinner deras akter och de slipper åtal. Det ser ut som ett sätt att undvika rättvisan. Det verkar finnas de som vill skydda de misstänkta, sade tjänstemannen till AFP.

Fler lik hittade

Nigerias fängelser är ofta överfyllda och rättssystemet är ansträngt.

– De är inte första gången som regeringen lovar rättvisa, för att sedan inte ställa de misstänkta inför rätta, sade Corinne Dufka från människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW)

En talesman för polisen säger att antalet döda efter våldsamheterna är 326 personer, medan HRW har beräknat antalet döda till 492. Många personer saknas fortfarande och flera av liken har slängts i brunnar för att förstöra vattnet. Ytterligare 61 döda hittades på måndagen enligt en muslimsk talesman.

TT-Reuters-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes