Svenskar fängslade i Israel

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Israeliska armén uppger att nio människors liv krävdes vid Israels stormning av fartygen i aktivistkonvojen Ship to Gaza i morse, skriver Reuters som hänvisar till en militär kommuniké. Enligt en militärtalesman var dödstalet det slutliga för dagen och hade konstaterat sedan det fartyg där det hände hade förts till den israeliska hamnstaden Ashdod.

Militären gav inga besked om de dödas nationalitet, men en israelisk källa på hög nivå har uppgett att de flesta var turkar.

Svenska UD har haft kontakt med riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (MP) som var ombord på en av båtarna. Han berättar att fem svenskar har kommit i land och de är oskadda eller har mindre blessyrer.

Ytterligare fyra svenskar har förts till israeliskt fängelse i Beersheba.

De fem som satts i land är författaren Henning Mankell, konstnären Dror Feiler, överläkaren Viktoria Strand, riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (MP) och Saman Ali, kassör i Ship to Gaza.

De erbjuds två alternativ av Israel: Antingen accepterar de frivillig och omedelbar deportering, eller så kan de begära en rättsprocess. Det senare innebär att de hamnar i fängsligt förvar i väntan på rättegång. UD vill inte uppge namnen på de fyra svenskar som förts till israeliskt fängelse.

Två svenskar saknas fortfarande.

– Det är två svenskar som vi vet mindre om, säger Tobias Nilsson på UD, som hoppas att få mer information under kvällen.

Enligt Mikael Löfgren, Ship to Gaza, är det oklart var religionshistorikern Mattias Gardell och hans fru, idéhistorikern Edda Manga, befinner sig.

Enligt honom åkte grupperna på olika båtar: Gardell och Manga åkte med den turkiska båten Mavi Marmara, där de våldsammaste händelserna ska ha inträffat vid bordningen.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu "beklagar" att människoliv spillts, men säger samtidigt att "de israeliska styrkorna var tvungna att försvara sig för att rädda sina liv", uppger AFP. Även USA:s president Barack Obama beklagade dödsoffren och sade sig ha förståelse för att Netanyahu ställer in de planerade samtal som skulle ha förts med Obama senare i veckan för att i stället återvända hem, skriver Reuters.

Israel anklagar Gazaaktivisterna för att ha "inlett våldsaktionerna". Kommandosoldaterna blev beskjutna och angripna med knivar och påkar under räden, hette det i en militärkommuniké.

Ship to Gazas konvoj består av sex fartyg med hundratals aktivister.

Israel har med ilsken diplomati den senaste veckan försökt hejda aktivisterna. Såväl Israel som Egypten håller Gazaremsan i blockad på grund av Hamas-styret. Hamas har vunnit demokratiska val, men är samtidigt terroriststämplat.

Stormningen av Gazakonvojen väcker starka reaktioner. EU:s utrikeschef Catherine Ashton kräver att en utredning görs av hur flera personer dödades ombord på hjälpfartygen.

Utrikesminister Carl Bildt kallar agerandet oacceptabelt och kallade upp Israels ambassadör för samtal.

– Stämmer uppgifterna att människoliv satts på spel är det förstås oerhört allvarligt, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan avbröt sin rundtur i Latinamerika för att ta hand om krisen. De senaste åren har Turkiet och Israel annars haft goda relationer och till och med samarbetat militärt. Nu varnade emellertid Turkiets utrikesdepartement för "irreparabla konsekvenser" i förhållandet, samtidigt som den turkiske ambassadören i Tel Aviv kallades hem för konsultationer.

Tusentals människor demonstrerade på måndagen i Europa och Mellanöstern mot den blodiga israeliska räden mot Frihetsflottan på väg till Gaza.

Den största demonstrationen med runt 10 000 deltagare hölls på Taksim-torget i Istanbul efter en marsch från israeliska konsulatet. Protester förekom också i Libanon, Jordanien, Egypten, Irak och Pakistan. I Europa tycks den största demonstrationen ha hållits i Stockholm med runt 6 000 deltagare.

TT

Publicerad: