Nej till norska shariaråd

Publicerad:
Uppdaterad:

Oslo. Norge bör inte införa shariaråd för civilrättsliga frågor. Det anser, med visst eftertryck, utrikesminister Jonas Gahr Störe som också är ordförande i Arbeiderpartiets integrationsutskott.

– Vi kan inte ha en parallell rättsordning som dömer på grundval av islamisk lag, säger Störe till Aftenposten och hänvisar till att Norge måste ha gemensam värdegrund, förankrad i universella rättsprinciper.

– Poängen bör vara att vi är en rättsstat baserad på demokrati, yttrandefrihet, religionsfrihet, jämställdhet och lika värde.

Störes reaktion kommer sedan norska domstolsverket, Domstolsadministrasjonen, sagt sig vara "öppen" för att shariaråd kan bli verklighet i civilrättsliga ärenden som skilsmässa och arv.

Det är något som Störe inte vill veta av.

– Domstolarna har en viktig funktion i integrationen eftersom alla ska vara lika inför lagen. Därför måste vi vara tydliga med att vi inte kan ha parallella strukturer, slår Störe fast.

Ministern anser att norsk lag och norska domstolar har varit viktiga för att tillvarata kvinnors rättigheter och det blir än viktigare i ett mångfaldssamhälle.

Integrationsutskottet ska presentera en förslag vid nästa års partikongress.

I Sverige har frågan debatterats några gånger sedan ordföranden i Sveriges muslimska förbund, Mahmoud Aldebe, under en tid förespråkat sharialagar i Sverige. I våras lade forskaren Mosa Sayed fram doktorsavhandlingen Islamisk arvsrätt i det mångkulturella Sverige, som förespråkade en "mångkulturell utgångspunkt" hos domstolarna i exempelvis arvsfrågor.

TT-NTB

Publicerad: