Utrikes

USA: Svensk blir FN-sändebud

UTRIKES

Washington. Den svenske diplomaten Staffan de Mistura blir FN:s sändebud i Afghanistan, enligt Richard Holbrooke, USA:s specielle sändebud i Afghanistan. Men FN-chefens talesman förnekar att valet är avgjort.

Holbrooke sade att USA var mycket nöjt med valet av de Mistura och såg fram emot att arbeta med honom.

– Staffan de Mistura har den amerikanska regeringens helhjärtade stöd, sade han till tidskriften Foreign Policys blog The Cable.

Ban Ki-Moons talesman sade att FN:s generalsekreterare själv meddelar när tillsättningen är klar och att den processen ännu inte är avslutad.

Det nuvarande FN-sändebudet, norrmannen Kai Eide, avgår i mars.

Efter det omstridda presidentvalet i augusti i år blossade en konflikt om valfusket upp mellan Eide och hans närmaste man, Peter Galbraith från USA. Eide anklagades för att försöka tona ner det fusk som präglade valet; bland annat det faktum att den sittande presidenten Hamid Karzai i vissa valkretsar fick fler röster än det fanns röstberättigade.

Han meddelade i december att han lämnar sin post och Dan McNorton, talesman för FN i Afghanistan, underströk då att "det inte är fråga om avsked" utan att beskedet låg i linje med det tvåårsuppdrag som Eide åtog sig när han tillträdde i mars 2008.

Det namn som nämnts i samband med Eides efterträdare är förutom Staffan de Mistura är fransmannen Jean-Marie Guéhenno.

Staffan de Mistura är för närvarande topptjänsteman vid FN:s livsmedelsprogram WFP och han var Ban Ki-Moons specialsändebud i Irak 2007-2009.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes