Ett hundratal gripna i Bangkok

Publicerad:
Uppdaterad:

Bangkok. Ett hundratal regeringsfientliga demonstranter har gripits i Bangkok.

Svenska UD uppmanar besökare i staden att iaktta försiktighet.

Thaliändsk polis sköt tårgas mot demonstranter och ett 40-tal personer ådrog sig mindre skador i tumultet i Bangkok på lördagen. Det var den första stora gatuprotesten under premiärminister Yingluck Shinawatras 16 månader gamla styre, organiserad av den rojalistiska gruppen Pitak Siam. Demonstranterna krävde hennes avgång.

– I Pitak Siams och dess allierades namn lovar jag att vi ska störta regeringen, sade rörelsens ledare, den pensionerade generalen Boonlert Kaewprasit, i ett tal.

Tusentals poliser hade kommenderats ut för att övervaka demonstrationen. Pitak Siam (Skydda Siam), en relativt ny kraft på den politiska scenen i Thailand, hade hoppats på en halv miljon deltagare. Men bara omkring 20 000 kom, och ledaren Boonlert avblåste demonstrationen i förtid. Enligt ursprungliga planer skulle den pågå till söndagen.

Svenska UD uppmanar besökare i Bangkok att iaktta försiktighet och undvika folksamlingar på grund av de nya protesterna.

För drygt två år sedan dog 90 människor och uppemot 2 000 skadades när militären skingrade demonstranter som deltog i en långvarig protestaktion mot den dåvarande regeringen.

TT-AFP

Publicerad: