Många strandsatta i flygkaos i USA

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-26

New York. Östra USA förberedde sig på söndagen för rejäla snöstormar. Tusentals avgångar på amerikanska flygplatser ställdes in, med resekaos för resenärer som följd.

Mer snö väntades även i den annars milda Södern och nästan hela USA:s östkust väntades ha ett sammanhållet snötäcke under annandagen.

Flygbolagen Continental och Delta ställde på söndagen in varsin avgång till USA från Arlanda. De har även ställt in vändande turer till Arlanda på måndagen.

Däremot flög SAS till Newark på söndagen, både från Stockholm och Köpenhamn.

– Vi räknar med att planen ska kunna lyfta från New York och flyga tillbaka till Skandinavien. Men det kommer att bli förseningar beroende på att det är många flyg som står i kö, sade Anders Lindström, presstalesman för SAS, till TT vid 21-tiden på söndagen.

British Airways ställde på söndagen in de flesta av sina flygningar mellan Storbritannien och flygplatser i östra USA: Boston, New York, Philadelphia, Washington och Baltimore.

Snöstormsvarningar utfärdades för New England, norra New Jersey och New York City. Delta Airlines uppgav att en sjättedel av bolagets flygningar, runt 850, ställts in under söndagen; hos konkurrenten Continental var siffran 265.

Till den stora resdagen annandag jul hade meteorologimyndigheten NWS (National Weather Service) utfärdat vädervarningar för stora delar av östkusten, från Georgia upp till Vermont. Mycket snö förutspåddes för det kommande dygnet.

Atlanta i delstaten Georgia har haft sin första vita jul på 128 år. Långt ner i södern, i Alabama och Mississippi vid Mexikanska golfen, fick folk uppleva något så sällsynt som snö på marken, låt vara tunt på sina håll.

TT-AFP