Full flygvapenchef fanns i cockpit

Publicerad:
Uppdaterad:

Moskva. Besättningen på flygplanet som kraschade i Ryssland i april förra året med Polens president Lech Kaczynski ombord pressades att landa vid Smolensk, trots det dåliga vädret.

Det visar Rysslands haveriutredning, som presenterades i dag. Utredningen visar också att Polens flygvapenchef befann sig i cockpiten vid kraschen, och att han var påverkad av alkohol.

Polen har kritiserat den ryska utredningen av olyckan, som dödade Kaczynski och 95 andra.

Utredarna spelade på onsdagen också upp en blodisande sekvens från inspelningen i förarkabinen.

Medan piloterna diskuterar om de ska landa eller inte hörs en datorröst säga flera gånger "Stig! Stig! Terräng föröver!" Sedan bryts inspelningen.

Enligt utredningschef Anodina hade den polske flygvapenchefen Andrzej Blasik, som befann sig i förarkabinen tillsammans med protokollchefen Mariusz Kazana, en alkoholhalt på 0,6 promille i blodet.

Reaktionerna i Warszawa på rapporten var upprörda. Den omkomne presidentens tvillingbror Jaroslaw Kaczynski förkastade den som ett "skämt".

– Rapporten är ett hån mot Polen, sade han till journalister sedan de ryska rönen presenterats.

– Så här går det när man överlåter åt ryssar att utreda. . . rapporten skyller ensidigt på polska piloter och Polen utan bevis. Många frågor kvarstår obesvarade, fortsatte Kaczynski som i dag är polsk oppositionsledare.

– Jag har inte hört något i dag som bekräftar eller utesluter teorierna om mord, tillade han.

Den polske haveriutredaren Edmund Klich anklagade samtidigt den ryska utredningschefen Tatjana Anodina för att "ljuga om polska experters fria tillgång till allt i utredningen".

TT-AFP

Publicerad: