Utrikes

Ukrainsk militär lämnar Debaltseve

UTRIKES

Krisen i Ukraina. Efter hårda strider med proryska rebeller har större delen av de ukrainska styrkorna dragit sig tillbaka från staden Debaltseve i östra Ukraina, bekräftar president Petro Porosjenko.

–  I morse fullbordade den ukrainska armén tillsammans med nationalgardet en operation som innebär ett planerat och organiserat tillbakadragande från Debaltseve, säger presidenten.

Ordern om tillbakadragandet ska han ha gett redan i tisdags. Porosjenko säger att han är på väg till fronten för att "träffa de som lämnat Debaltseve", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

–  Trots den häftiga artillerielden har vi hittills information om att av 2 000 ukrainska soldater är 30 skadade, säger Porosjenko.

Många skadade

Uppgifterna står i strid med vittnesmål från journalister i området, som beskriver scener med skadade och trötta soldater som körs ut från staden. Dagens Nyheters utsända rapporterar om ett hundratal skadade soldater på ett sjunkhus i Artemivsk, norr om Debaltseve.

– Det kom blodiga soldater som bars in på bårar eller rullades in i rullstolar. Bara medan vi var där under 45 minuters tid kom det tio ambulanser med skadade soldater, säger reportern till dn.se.

"Ett klart brott"

USA och EU fördömer kraftigt de proryska rebellernas offensiv i staden, som inleddes efter att överenskommelsen om vapenvila undertecknats i förra veckan.

– Agerandet från de ryskstödda separatisterna i Debaltseve är ett klart brott mot vapenvilan, säger EU:s utrikeschef Frederica Mogherini enligt AFP.

Den ryska utrikesministern Sergej Lavrov säger enligt BBC att offensiven inte bryter mot vapenvilan, eftersom staden ingick i de rebellkontrollerade områdena när avtalet skrevs under.

– Jag uppmanar Ryssland att dra tillbaka sina styrkor från östra Ukraina, att stoppa stödet för separatisterna och respektera Minsköverenskommelsen, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Vapenvilan "Inte död"

Ledarna för Frankrike, Tyskland, Ukraina och Ryssland ska under kvällen hålla en telefonkonferens, uppger Stephane Le Foll, talesman för den franska regeringen, som tillägger att överenskommelsen "inte är död".

Förutom de ukrainska regeringsstyrkorna uppges runt 5 000 civila vara instängda i staden, utan vatten, mat eller el. Journalister och observatörer från den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen (OSSE) har hittills vägrats tillträde till staden.

– Om inte striderna stoppas kommer det att leda till fler dödsoffer, större skador på infrastruktur och till större risk att vapenvilan urvattnas ytterligare, säger Alexander Hug, chef för OSSE:s observatörsgrupp som ska övervaka att vapenvilan hålls, till TT.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes