Rebeller anklagas för flyktingattack

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Ukrainas militär anklagar separatister för att ha beskjutit en busskolonn med flyktingar nära staden Luhansk. Flera människor uppges ha dödats.

Enligt militären besköts kolonnen med raketer som avfyrades av de pro-ryska separatisterna i närheten av byn Novokaterinivka.

– Milismän sköt mot en konvoj med civila som försökte fly från konfliktområdet inte långt från Luhansk...Många människor dödades, inklusive kvinnor och barn, säger Andrej Lysenkij, talesperson för militären, till AFP.

En ledare för separatisterna förnekar att de skulle ligga bakom raketattacken. Den självutnämnda Folkrepubliken Donetsks vice premiärminister säger till Reuters att det troligen är ukrainarna själva som beskjutit flyktingkolonnen.

Pressar rebellerna

Ukrainas armé fortsätter samtidigt återta Luhansk, uppger Lysenkij. Staden saknar enligt de lokala myndigheterna både vatten och el. "Luhansk är på gränsen till att klara sig...Luhansk har varit i en kritisk situation i 16 dagar", står det i uttalande från stadens styrelse.

Under natten pressade regeringsstyrkor också proryska separatister kring staden Horlivka, som länge har varit under rebellernas kontroll.

Vattenreningsverk i det rebellkontrollerade Donetsk skadades av regeringsstyrkornas attacker, och reparationsarbeten kunde inte påbörjas på grund av oroligheterna, uppgav bolaget som sköter vattenförsörjningen. Däremot har staden åter ström, rapporterar Interfax.

Möte utan resultat

Ett fem dagar långt möte mellan utrikesministrarna i Ukraina, Ryssland, Frankrike och Tyskland slutade samtidigt med att man inte lyckades enas om någon lösning. Ryssland har krävt att Ukraina stoppar offensiven mot separatistfästen, medan Ukraina anklagar Ryssland för att sända vapen in över gränsen. Främst är det frågan om att upprätta en vapenvila och börja förhandla som man misslyckats med, sade den ryske utrikesministern Sergej Lavrov efter mötet.

TT

Publicerad: