Stulen data kan användas i krig

Publicerad 2015-06-13

USA. Mycket tyder på att hackerattackerna på amerikanska myndigheter kommer från kinesiskt håll. Det uppger företrädare för den amerikanska administrationen. Enligt experter kan uppgifterna användas i krig.

Det är sedan tidigare känt att USA utsatts för en massiv cyberattack, men nu kommer uppgifter om att ytterligare ett intrång ägt rum. Hackare med misstänkta kopplingar till Kina har kommit över känsliga uppgifter om militärer och annan säkerhetspersonal vid bland annat signalunderrättelsemyndigheten NSA och säkerhetstjänsten CIA, uppger företrädare för den amerikanska administrationen.

Enligt nyhetsbyrån AFP kan hackerattackerna vara del i en medveten strategi från Kina att samla stora mängder data om nyckelpersoner i det amerikanska samhället. Syftet skulle vara att få ett strategiskt övertag om det skulle bli krig.

– Det är normalt för stora underrättelsetjänster att skapa stora databaser på sina motståndare, sade James Lewis vid centret för strategiska och internationella studier till AFP.

Myndigheter sårbara

Joakim von Braun, IT-säkerhetsexpert menar att internetsäkerhet många gånger är för låg hos myndigheter och företag. En myndighet kan täppa till i princip alla hål men ändå vara sårbar.

– En angripare behöver bara hitta ett enda hål så är de inne, säger Joakim von Braun.

Problemet är också att många system inte är uppdaterade, det räcker att det görs förändringar i ett IT-system för att det ska behöva uppdateras.

– Systemen a, b och c kan vara säkra enskilt men när de kopplas ihop uppstår osäkerheter.

Enligt Joakim von Braun arbetar hackare ofta nedifrån och upp när de angriper ett IT-system.

– Man börjar med att ta sig in i enklare system och när man väl är inne arbetar man sig uppåt till mer känsliga delar av systemet.

Rädsla för utpressning

Hos de amerikanska myndigheterna finns nu oro att amerikansk säkerhetspersonal med familjer kan utsättas för utpressning. Enligt tjänstemän som talat med nyhetsbyrån AP under förutsättning att de får vara anonyma, misstänker man att hackarna riktat in sig på blanketter som militär- och säkerhetspersonal fyller i när de säkerhetsgranskas.

Dessa dokument innehåller all möjlig personlig information - allt från ögonfärg, finansiell historia till tidigare missbruk och kontaktuppgifter till personens familj och vänner.

TT