Ukrainaavtal hotas av dödsskjutning

Stockholm. Dödsskjutningen under söndagsmorgonen har lett till upptrappat ordkrig mellan Ryssland och väst-stödda Ukraina. Genève-avtalet hänger på en skör tråd.

Minst tre personer dödades i attacken i en förort till Slovjansk, enligt ukrainska utrikesdepartementet. Enligt den ukrainska tidningen Kyiv Post stannade fyra bilar framför vaktposten och började skjuta mot pro-ryska milismän som stod vakt. Den 60-årige busschauffören Sergej Rudenko var den första som dödades. Han var känd för att vara hängiven separatist. Nyhetsbyrån Reuters reportrar som besökte platsen såg två dödsoffer.

Blasfemisk provokation

Ryssland anklagade ukrainska nationalister i organisationen Högra Sektorn för attacken.

"Attacken bevisar att myndigheterna i Kiev inte vill kontrollera eller avväpna nationalister och extremister", stod det i ett uttalande från det ryska utrikesdepartementet.

Högra sektorn, en extremiströrelse som ställer upp i kommande val, tillbakavisar anklagelserna.

– Det är en blasfemisk provokation, blasfemisk för att den inträffar på en helig dag för kristna, påskdagen. Det är ryska specialstyrkor som ligger bakom, säger rörelsens talesperson till Reuters.

Han får medhåll av regeringen i Kiev. Den menar att attacken ger Ryssland en anledning att gå in med trupp i östra Ukraina.

De pro-ryska grupper som kontrollerar Slovjansk med 130 000 invånare har utlyst nattligt utegångsförbud och vädjat om ryska fredsbevarande styrkor.

– Se över möjligheten att skicka fredsbevarande trupper för att skydda befolkningen mot fascister, sade Vjatjeslav Ponomarjov - en av rebelledarna - enligt rysk tv.

Borgmästare försvunnen

Stadens nya makthavare medger att de håller borgmästaren Neli Sjtepa fängslad. Ponomarjov har utnämnt sig själv till ny borgmästare.

Ryssland har tusentals trupper samlade längs med gränsen, enligt Nato och USA förbereder att skicka styrkor till Polen, enligt The Washington Post.

TT

Publisert: