London i EU-bråk om social turism

Publicerad:
Uppdaterad:

Bryssel. Bevare oss väl från socialt turistande EU-medborgare, säger Storbritannien och varslar om hårda tag mot inresande bulgarer och rumäner.

Men kritiken är stark från Bryssel och de berörda länderna.

"EU i dag är något helt annat än för 30 år sedan. Vi måste förstå att den fria rörligheten har utlöst stora flyttningsrörelser på grund av de stora inkomstskillnaderna", skrev den brittiske premiärministern David Cameron i tidningen Financial Times i förra veckan.

Då lanserades de åtgärder som Camerons regering vill vidta för att mota Olle i grind - eller snarare Christo, Plamen, Dimitru och övriga bulgarer och rumäner som från och med årsskiftet inte längre omfattas av de restriktioner för arbete och resande till Storbritannien som gällt sedan EU-inträdet 2007.

Storbritannien har länge hävdat att inflyttade EU-medborgare, framför allt från de nyare medlemsländerna i Östeuropa, fått det brittiska sociala systemet att bågna. Regeringen vill därför skärpa reglerna vad gäller inflyttades rätt till arbetslöshetsersättning, bostadsbidrag och andra förmåner.

Enligt Cameron undviker man på så vis även att "talangerna lämnar de länder som behöver sitt bästa folk".

EU har dock kallat förslagen en "överreaktion", hotat med domstol och menar att utredningar snarar visar att invandrare från andra EU-länder i allmänhet bidrar mer i form av skatter än vad de får ut i olika former av stöd.

– Om Storbritannien vill vara en del av den öppna marknaden så gäller fri rörlighet. Ni kan inte både äta kakan och ha den kvar, herr Cameron! hälsade justitiekommissionären Viviane Reding via Reuters i förra veckan.

Skarp kritik finns också om att förslagen i själva verket mest är till för att återvinna opinionsstöd från invandrings- och EU-fientliga kretsar.

– Vi oroar oss för att den brittiska regeringen ger efter för propaganda och reagerar med åtgärder som enligt oss rent ut sagt är diskriminerande, sade i sin tur Bulgariens utrikesminister Kristian Vigenin.

TT:s korrespondent

Publicerad: