Inga framsteg i Libyen

Rabat. Inga framsteg har nåtts i förhandlingarna mellan Libyens ledare Muammar Gaddafi och Sydafrikas president Jacob Zuma, som rest till landet för Afrikanska unionens räkning, skriver brittiska BBC.

Enligt Zuma, som av försvarsalliansen Nato tilläts anlända i flyg genom flygförbudszonen i går, är Gaddafi redo att för ett eldupphör, men han tänker inte lämna ifrån sig makten - ett absolut krav från oppositionen.

Han har heller inga planer på att lämna Libyen, uppger Sydafrikas presidentkansli i ett uttalande efter Jacob Zumas möte med Gaddafi i måndags.

"Han betonade att han inte var redo att lämna sitt land, trots svårigheterna", sägs i uttalandet enligt Reuters.

Den statliga televisionen i Libyen rapporterar i dag att Nato genomfört nya flygräder mot mål i Tripoli under natten.

Flyganfallen riktades mot förorten Tajura och staden al-Jafra, söder om Tripoli.

Tv-stationen Jamahiriya hänvisar till en militär källa som säger att anfallen riktats mot militära och civila anläggningar i Tripoli och Tajura och att de orsakat dödsoffer och skador.

I centrala Tripoli, som Natoflyg attackerat i flera veckor, rapporterar en AFP-reporter att stridsflygplan flugit över staden och att explosioner hörts från fjärran.

Senare under dagen kom Italiens utrikesminister Franco Frattini till Benghazi för att öppna ett nytt konsulat och träffa det libyska rebellrådets ledare Mustafa Abd al-Jalil.

Samtidigt anlände nästan 1 000 flyktingar från Libyen med båt till Pozzallo på Siciliens sydkust. De flyende, migranter från Afrika söder om Sahara, kom ombord på en gammal fiskebåt, 25 meter lång, och fördelades av den italienska kustbevakningen till en rad olika regionala läger, rapporterar AFP.

TT-Reuters

Publisert: