Oro över Kinas ekonomiska inflytande

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-05

Stockholm. Australiens förre premiärminister Kevin Rudd gav USA:s utrikesminister Hillary Clinton rådet att välkomna Kina på världsscenen men att behålla makt som en sista utväg.

Clinton avslöjade USA:s djupa oro över Kinas växande ekonomiska inflytande och grepp om amerikansk ekonomi med att fråga Rudd: Hur tuff är du mot din bank?

Frågan som ställdes vid en lunch, enligt Wikileaks läckta diplomatpost, illustrerar relationerna mellan supermakterna och ett allt mäktigare Kina, skriver Guardian.

Kina näst störst

Kina är den störste innehavaren av amerikanska statsobligationer, med 870 miljarder dollar, motsvarande 6 000 miljarder kronor. Kina har gått förbi Japan och är nu världens näst största ekonomi.

Spänningarna mellan länderna understryks också i en ekonomisk depesch, skriven av USA:s ambassadör i Peking i januari förra året, där han varnar för ett tufft år för relationerna mellan länderna och anklagar Kina för hybris, rapporterar Guardian.

Hans formulering förebådade de ökade spänningarna mellan USA och Kina över deras valutakurser och rädslan för protektionism. USA har försökt förmå Kina att skriva upp yuanen, vilken amerikanerna anser vara undervärderad, medan Kina oroas av Federal Reserves (Fed) slappa penningpolitik.

"brutal realist"

I en annan diplomatrapport citeras en ledande kinesisk företrädare, som förutspår att mellanårsvalen i USA kommer att öka kraven på protektionism i USA. Han ska också ha uttryckt oro över att Fed "trycker en massa pengar".

Enligt noten från lunchen mellan Clinton och Rudd i Washington i mars förra året ska Australiens förre premiärminister ha kallat sig själv en "brutal realist när det gäller Kina" och argumenterat för att integrera Kina i det internationella samfundet och tillåta landet att visa större ansvarsfullhet och samtidigt förbereda att sätta in makt om någonting går snett".

TT