Livet efter kriget - ett år senare

UTRIKES

Gaza. Ett år har gått, men såren är långt ifrån läkta. Flera av dem som TT följde under kriget har flytt för att starta ett nytt liv utanför Gaza. De som är kvar vittnar om en radikalisering.

– Islamiska staten har vunnit mark det senaste året. Jag har själv fått frågan om jag vill ansluta. De har koll på vilka som kan strida, men som samtidigt är kritiska mot Hamas, säger en 26-årig medlem i terrorstämplade Hamas väpnade gren till TT.

Han vill inte att vi skriver hans namn, men han deltog i striderna förra året mot Israel.

Enligt mannen pågår en maktkamp i Gaza mellan de väpnade grupperna, nu med färska inslag i form av jihadistgruppen Islamiska staten och terrornätverket al-Qaida. De utmanar Hamas, som de facto styr Gaza, öppet.

Byggmaterial sällsynt

28-årige Mohammed, som inte vill uppge sitt efternamn, fick sitt hus i området Shejaiya i Gaza stad förstört under de israeliska flygattackerna och arbetade ideellt som sjukvårdare under kriget. Han är kvar i Gaza och fortsätter att dela ut nödhjälp till de värst drabbade. Nu försöker han bygga upp sitt raserade hus igen.

– Det är svårt att hitta cement och järn. Vi har inte kommit någon vart. Det värsta efter kriget är att många försökt att dölja sina känslor och låtsas som att allt är som vanligt. Inget är som vanligt. Kriget tog död på våra själar, säger Mohammed till TT.

Han lägger till att Gaza har hårdnat och radikaliserats. Nya grupper har dykt upp och med dem nya regler.

Nytt liv

22-åriga Mariam Abuamer från Gaza stad flydde mitt under brinnande krig till Egypten. I dag bor hon i USA.

– Jag har precis hittat jobb! Och någonstans att bo! Inget av det hade gått om inte Jesse hjälpt mig i varje steg, berättar hon bubblande från New York.

Jesse Stern är israel, visar det sig, och på Facebook finns massvis med bilder av dem båda skrattande tillsammans.

Omar Mansour, 25 år från Beit Lahiya, tog sig till Kanada efter kriget. I dag studerar han ekonomi.

– Jag vill arbeta som lärare senare. Min familj försöker bygga upp vår villa i Beit Lahiya igen. Det är nästan omöjligt, men i dagarna har det kommit in lite mer cement så de försöker få tag i det.

Omar var deprimerad långa perioder efter kriget. En sorglig kärleksrelation gjorde inte saken bättre.

– Jag försöker börja om från början och glömma kärlekssorgen. Och inte heller tänka så mycket på alla som dog i kriget.

TT