Afghansk lag mot sexutnyttjade av pojkar

Publicerad 2017-02-22

Afghanistan. Afghanistan ska för första gången lagstifta om stränga straff för "bacha bazi" - sexuellt slaveri och utnyttjande av pojkar. Det är dock oklart om lagen går igenom och om den kan göra skillnad i det krigshärjade och korrupta landet.

– Situationen är mycket allvarlig och självklart behövs lagstiftning. Men rättsväsendet här är känt för att vara korrupt. Människor med makt, pengar och vapen har alla möjligheter att kringgå lagen, säger Björn Lindh, kommunikationschef vid Svenska Afghanistankommittén i huvudstaden Kabul, till TT på telefon.

Tvingas dansa

Människorättsorganisationen Afghanistan Independent Human Rights Commission (AIHRC) har under en längre tid uppmärksammat att bland annat mäktiga krigsherrar, talibaner och politiker håller ynglingar som slavar och har manat till lagstiftning. I många fall tvingas pojkslavar - oftast i åldern 10-18 år - att sminka sig, klä ut sig som kvinnor och dansa, rapporterar den afghanska nyhetskanalen Tolo News med hänvisning till AIHRC.

Men i nuläget är bara sex utanför äktenskapet och samlag mellan män och pojkar förbjudet i afghansk lag. Enligt den nya skrivningen ska sexuellt slaveri och sexuellt utnyttjande av pojkar bli kriminellt. Sexuella övergrepp kan i framtiden komma att ge upp till sju års fängelse. I "grova fall", som rör mer än en pojke, kan förövaren dömas till dödsstraff, enligt AFP.

AIHRC har dock uttryckt farhågor för att lagförslaget ska urvattnas eller inte antas av parlamentet, då man misstänker att det finns ledamöter där som utnyttjar pojkar.

Behöver fred

Det är svårt att uppskatta omfattningen av "bacha bazi", som kan översättas som "lek med pojkar". I en AIHRC-rapport från 2014 intervjuades 31 pojkar från 14 provinser samt 36 manliga förövare. Björn Lindh säger att han stött på pojkar som är sminkade på gatorna i Kabul, men att "bacha bazi" inte är något som pågår i det öppna samhället.

– För att se det här på riktigt behöver man komma hem till krigsherrar. Det talas om att pojkar distribueras vid vägspärrar och det finns historier om att amerikanska soldater ingripit mot afghanska kollegor som begått övergrepp, berättar han.

– Det Afghanistan behöver mest av allt för att kunna bekämpa problemet är fredliga förhållanden.