Kungen vädjar om lugn i Katalonien

UTRIKES

Spanien. Spaniens kung Felipe uppmanar politikerna i Katalonien att respektera de olika åsikter som finns i regionen, för att undvika ytterligare konfrontation över självständighet.

Felipes vädjan kom i hans jultal tre dagar efter att separatistblocket vann regionalvalet i Katalonien, som centralregeringen utlyst efter den olovliga folkomröstningen om självständighet den 1 oktober.

Den nyvalda regionsregeringen måste "möta de problem som påverkar alla katalaner, med hänsyn till mångfalden och med tanke på deras ansvar för det gemensamma intresset", sade kungen.

"Vägen kan ännu en gång inte leda till konfrontation och uteslutning, vilket vi redan vet inte leder till annat än splittring, osäkerhet och missmodighet", sade han i det årliga tv-sända jultalet från sin bostad i Madrid, flankerad av en spansk flagga och en EU-flagga.

Den 27 oktober röstade regionparlamentet igenom en katalansk självständighetsförklaring, efter en folkomröstning som kantades av brutalt polisvåld.

Senare samma dag tog centralregeringen med stöd av senaten över styret av Katalonien genom att avsätta regionregeringen och upplösa regionparlamentet. Nyval utlystes till den 21 december, ett val som vanns av separatistblocket.

TT-AFP