EU fortsätter granska Polen

Publicerad 2017-05-16

EU. Warszawa ger inte med sig - men inte heller Bryssel.

Granskningen av hur Polen uppfyller EU:s rättsstatsprinciper går därför vidare.

Polen har varit på kollisionskurs med stora delar av övriga EU ända sedan den nuvarande regeringen kom till makten hösten 2015 och snabbt inledde med att begränsa den polska författningsdomstolens oberoende.

Sedan dess har en dialog förts mellan Bryssel och Warszawa - även om parterna inte lyckats komma särskilt långt. Vid tisdagens EU-ministermöte bjöds på en genomgång av läget just nu.

– Det var väldigt spänt och sedan hade (kommissionens förste viceordförande) Frans Timmermans en detaljerad genomgång om varför kommissionen tycker att Polen bryter mot rättsstatens principer. Sedan svarade Polen att de inte tycker att man bryter mot detta utan att det bara handlar om en nationell tolkning, berättar EU-minister Ann Linde (S) efter mötet.

Brittiskt stöd?

Kommissionen ska nu fundera vidare på vad som kan göras.

– Så jag bedömer det som att processen fortsatt är i full gång. Vi hoppas att Polen drar tillbaka sina förslag och ändrar sig, säger Linde.

Hennes polske kollega Konrad Szymanski fick till mångas förvåning flankstöd på mötet från Storbritannien som ska ha talat sig varmt för att det handlar om en "nationell kompetens" för Polen själv att avgöra.

Ann Linde vill dock inte gå in på vem som tyckte vad.

– De får i så fall säga det själva, men jag kan säga så mycket som att det var nästan alla, men inte alla (som stödde kommissionen), säger Linde.

Öppen debatt?

Konrad Szymanski tycker i sin tur att debatten "snarare är politisk än juridisk".

– Det här är ingen debatt om värderingar. Vi delar uppfattningen om att rättsstatsprincipen är en viktig europeisk värdering. Det här är en konflikt om hur det tolkas.

TT: Är du glad över stödet från Storbritannien?

– Vi är inte ute efter något specifikt stöd. Vi är ute efter objektivitet och en öppen debatt, säger den polske EU-ministern i Bryssel.

Bryssel, TT:s korrespondent