Inget förbud mot tyskt nazistparti

Tyskland. Det blir inget förbud mot det tyska nynazistiska partiet NPD, meddelar Tysklands författningsdomstol i Karlsruhe. Rätten anser inte att NPD har förmågan att utgöra ett verkligt hot mot demokratin.

Beslutet tillkännagavs strax efter klockan tio efter en långdragen rättsprocess. Initiativet till förbudsförfarandet kom från delstaterna genom förbundsrådet, det federala organ som ibland beskrivs som parlamentets överhus.

Den tyska grundlagen förbjuder partier som motarbetar "den frihetligt demokratiska grundordningen", något som enbart kan avgöras av författningsdomstolen. Rätten slår visserligen fast att NPD är författningsfientligt, men bedömer samtidigt att partiet inte har någon verklig förmåga att hota demokratin.

NPD grundades 1964 och hade under slutet av 1960-talet parlamentariska framgångar i flera delstater. Under många år var partiet den dominerande högerextrema kraften i landet. Sedan 2012, då förbundsländerna tog initiativ till den förbudsprocess som nu avgjorts, har NPD dock blivit mindre betydelsefullt.

Möjligheten att förbjuda partier hänger ihop med den tyska idén om en "stridbar demokrati", men är kontroversiell.

I parlamentsvalet 2013 fick NPD 1,3 procent av rösterna.

TT

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN