Visumbråk väntar USA:s nye utrikesminister

Publicerad 2017-02-02

USA. Tidigare Exxon-chefen Rex Tillerson har nu svurits in som USA:s utrikesminister, sedan senaten godkänt honom.

Efter presidentens nya inreseregler blir han chef över vissa skeptiska diplomater.

– Det här är en man som respekteras över hela världen innan han ens har börjat, sade presidenten Donald Trump under en ceremoni i Vita huset.

– Han lämnade ett mycket bra jobb för det här, vill jag bara tala om.

Tillerson tackade presidenten och svor att stå till hans och det amerikanska folkets tjänst oavsett tider. Han väntas träffa personalen på sitt nya departement under torsdagen, ett UD som skakats av Trumps nya regler om att tillfälligt stoppa flyktingar och inresande från ett antal muslimska länder.

Diplomater i protest

I tisdags protesterade omkring 1 000 UD-anställda runt om i världen mot visumstoppet i departementets "klagokanal", ett forum som sedan gammalt finns för att tillåta ventilering av avvikande åsikter.

Tillerson - som nu kommer till UD utan politisk eller diplomatisk erfarenhet - har ännu inte kommenterat Trumps presidentorder. Vita husets talesman Sean Spicer har dock inget till övers för de missnöjda, och har sagt att de "antingen bör inrätta sig i ledet eller ge sig av".

Den 64-årige före detta vd:n för energijätten Exxon Mobil godkändes i senaten med siffrorna 56-43, sedan samtliga 52 republikanska senatorer, tre demokrater och en oberoende senator gett honom sin röst.

Öppen kritik mot DeVos

Samtidigt tappar Betsy DeVos, Trumps tilltänkte utbildningsminister, stöd i senaten. Två republikaner har öppet sagt att de inte kommer att stödja henne, vilket väcker spekulationer om att hon inte kommer att godkännas, enligt Reuters.

Demokraterna har opponerat sig mot DeVos, en miljardär som förespråkar alternativ till den allmänna skolan. Men Vita huset säger i en kommentar att Trump-adminstrationen är övertygad om att hon i slutändan kommer att godkännas.

Omröstningen väntas tidigast under fredagen.

Under onsdagen godkändes den tilltänkta finansministern Steve Mnuchin och hälsominister Tom Price, liksom den tilltänkta justitieministern Jeff Sessions, i senatsutskott, och nu väntar en omröstning i senaten i sin helhet.

TT-AFP