Terrorexpert: Julen kan bli avgörande

UTRIKES

Irak. Att Irak nu förklarat terrororganisationen IS besegrad kan få konsekvenser i andra delar av världen. Den förestående julhelgen kan bli avgörande för utvecklingen.

Experter har länge varnat för att risken för terrordåd ökar runtom i världen när Islamiska staten förlorar sitt självutnämnda kalifat. Hans Brun, terrorforskare knuten till Försvarshögskolan och brittiska King's College, tror inte att europeiska mål står högst på terroristernas lista.

– Nej, risken är nog störst i Mellanösten, Afghanistan och i delar av Asien kanske. Vi har inte sett så mycket av dem i Europa än, säger han.

Men med tanke på de tidigare terrordåden i Berlin och Stockholm vid juletid höjer Brun ändå ett varningens finger:

– Vi får se hur julhelgen blir. Det är en viktig indikation på IS förmåga i västvärlden. Det är stor helg och en kristen högtid, så det är ett ganska naturligt mål. Men återigen: hittills har vi inte sett speciellt mycket av dem.

Många IS-soldater har stupat under kriget, men det finns ingen tillförlitlig statistik över hur många som gripits. Frågan är vart de kvarvarande tar vägen nu.

– De försöker väl omlokalisera sig efter bästa förmåga: ta sig till andra länder som Afghanistan, Egypten och Libyen kanske, säger Brun.

TT